maanantai 2. huhtikuuta 2012

Eläinkirjallisuuskorneri

Kuten luvattua, tässä lyhyesti esiteltyinä ja arvosteltuina muutama kirjahyllyni helmistä!

Ensimmäisenä lempparini yleisteoksista:














Eksoottisten eläinten terveyden- ja sairaudehoito, Pilvi Lassila:
Loistava hakuteos, jossa on paljon perustietoa eksoottisten eläinten hoidosta, sairauksista ja lääkinnästä. Tieteellinen julkaisu, jonka selkeä sisällysluettelo helpottaa käyttöä. Teos kattaa seuraavat eläimet: kani, marsu, chinchilla, hamsteri, gerbiili, hiiri ja rotta, linnut (yleisesti) sekä kilpikonnat, käärmeet ja liskot (yleisesti). Koska kyseessä on vain yksi ohut kirja (222s), vain perusasiat mahtuvat kansiin. Lisäksi näiden kansien sisään on mahtunut muutama asiavirhe ja vanhentunut tieto (mm. suositus syöttää chinchillalle tuoreruokia, maininta kilpikonnien kilven öljyämisestä ja hiiren hilsepunkin nimittäminen syyhypunkiksi). Silti kirja on korvaamaton raamattu eläintenhoitajan kirjahyllyssä. Koulussa hankittu yhteistilauksena.

Eläinten lääkintä ja hoito, Sirkkola/Tauriainen:
Toinen yleisteos, joka keskittyy yleisimpien eläinten (karjaeläimet, kissa, koira, hevonen...) peruselintoimintoihin, sairauksiin ja perushoidollisiin sekä kliinisiin toimenpiteisiin. Kirja on "Käsikirja eläintenhoitajalle" ja toimii siinä ominaisuudessa osittain hyvin nimen omaan sairaudenhoidon perusteissa. Teksti on melko raskasta, mutta selkeää. Tätä en ole vielä kannesta kanteen lukenut. Myös yhteistilauskirja.













 

Hiiret, Horst Biefeld
Iankaikkisen vanha hiirikirja, jossa on vanhaakin tietoa (1985), mutta joka alun perin innosti minut hiiriharrastukseen ja on minulle siten tärkeä tunnearvoltaan. Perusasiat eivät kuitenkaan ole muuttuneet, joten kirja pitää paikkansa hyllyssäni siitäkin syystä. Lähes tulkoon itkin nostalgiasta kun tähän törmäsin kirpparilla. <3

Kesyrotat, Outi Pauliina Salo
Kesyrottaharrastajan perusteos, jo 90-luvulta asti luotettavin alan painettu suomenkielinen kirja. Ei vaadi paljoa esittelyä. Tämän bongaaminen divarista oli sen päivän pelastus!
 
Koe-eläintieto 1, Hirsijärvi/Hirsijärvi/Niiranen
Jännä kirpparilöytö! Koe-eläinten hoitoa ja populaatioiden ylläpitoa käsittelevä erittäin puiseva opus, jota olen vasta ehtinyt selailla.














Koirarotujen maailma, Carl-Johan Adlercreutz 
Tämän kirjan rotukuvaukset rajoittuvat melko tiukasti rotumääritelmän lyhennelmiin. Siitä huolimatta se toimii oikein pätevänä koirarotujen tietosanakirjana ja aavistusten tarkastusoppaana. Kirjan alussa on myös kiiteltävän hyvä johdanto-osuus, jossa selvitetään esimerkkiroturyhmien alkuperätarkoitusten historiaa, termistöä, koiran ulkoista anatomiaa ja erilaisia rakenteita havainnollisesti. Tämän kirjan parissa olen teettänyt Hannulla itselleni monet rotuvisat. :)

Suuri koirarotujen käsikirja, toim. Heidi Leppäniemi
Kamala pokkari, joka ei onneksi maksanut paljoa. Värikoodeittain merkatut roturyhmäosiot ovat hyvä idea, mutta huonot tai risteävät kuvat (thai ridgebackin kuva edustamassa sekä omaa että korea jindo dogin rotua) eivät vakuuta, eikä kirja tarjoa laajan rotukirjon lisäksi mitään lisättävää edellä mainittuun teokseen. Lisäksi johdanto termien kuvauksineen jne ei vakuuta, kun sille on uhrattu muutama hassu sivu.

Koiran sairaudet, Birgitta Wicström (vanhempi painos)
Laaja tietopaketti koirien anatomiasta, fysiologiasta ja yleisimmistä sairauksista, loisista, hoidosta jne. Alun perin hankin tämän, koska kuulin sen olevan eläintenhoitajan ammattikoulutuksen pääsykoekirja. Vaikka myöhemmin sain kuulla, että olenkin menossa peruskoulutukseen, johon ei ole pääsykoekirjaa en ole hetkeäkään katunut sen hankintaa.














Kaiken kruunuksi lukemistostani löytyy tietysti kohoava nivaska yhdistyslehtiä: Haisuleita (SNL Ry:n jäsenlehti) ja Rattuksia (SKeY:n jäsenlehti). Kummassakaan en ole ollut jäsenenä mitenkään pitkiä aikoja, mutta olen jo oppinut arvostamaan niiden artikkeleita koskien eläinten hoitoa, kasvatusta, genetiikkaa ja muuta mukavaa sekä sitä, että näiden avulla saa kuvan yhdistyksen toiminnasta ja pysyy sen suhteen ajan tasalla.

---

Näitä luen! Lisäksi hyllyssä on toki pakolliset luonto- lintu- kasvi- ja sienikirjat, keittokirjat, astrologia- ynnä muut humpuukiopukset, lempiromaanit, piirustusoppaat, mangat sekä lapsuuden satukirjat.



2 kommenttia: