lauantai 28. tammikuuta 2012

Koiranruokakokkinurkkaus

Rottakuvauksia odotellessa pälätän tylsää koiranruoka-asiaa, jota netti on pullollaan.

Jo muutama kuukausi sitten luovuin käytännössä kokonaan koirien kuivaruokinnasta. Osasyitä olivat luonnonmukaisemman ruokinnan viehätys, kokeilunhalu, pettymys moniin kuivaruokiin ja Kiran ilmeinen herkkyys vehnälle/muille kuivaruokien ainesosille. Kokonaan barffiin siirtyminen kuitenkin osoittautui ongelmaksi enimmäkseen siitä syystä, että on olemassa harvoja lihoja, joita arvon Setämies syö ilman riisilisää. Edelleen riisin ja vihannesten lisäksi se hakee välillä kanien häkkien laitamilta heinää. Lisäksi kokeiltuani jonkin verran eri liha-luu- ja liha-luu-riisi-suhteita löysin löyhän kaavan, jonka mukaan ruokittuna koirat pitävät painonsa, kakkaavat vähän ja nauttivat ruoastaan.

Vaihtelevan lihan, siipien, luiden ja riisin lisäksi rakit saavat itse tehtyä viher- ja vihannessosetta, sisäelimiä ja rasvaa (kasvi- sekä ihrarasvoja) sekä hyväksi toteamani valikoiman lisäravinteita. Tähän reseptiin kuuluvat meillä valkosipuli-kreikanhernetabletit (vastustuskyky, yleiskunto), pellavaöljykapselit (iho, turkki ym. omegavaikutukset) ja Plaque-Off (hampaat). Lisäksi koirat saavat puruluita sekä ajoittain muita nameja kuten pari nappulaa (laadukkaita, ei mitään Pedigree-mössöä), kuivattua kanaa/kalaa tai vihannespaloja.

Tähän ruokavalioon siirryttyä olen huomannut koirissa monia positiivisia muutoksia, mm. karvan ja ihon kunnon parantuminen, Ilpon ainaisen silmien rähminnän loppuminen,  hampaiden puhtaus ja yleinen parempi aineenvaihdunta (vähemmän lopputuotetta).

Olen käyttänyt paljon sekä valmiita, puolivalmiita että jalostamattomia liha- ja kasvistuotteita, ja tässä tämän päivän esimerkki:

1. ateria:
Kanan siivet kokonaisina, raakoina.

2. ateria:
1 Voima-Mix-pötkö (500g sian ja naudan liha-sisäelinseosta, jossa pieniviherlisä, kaikki raakana)
n. 100g itsetehtyä raakaa viherseosta (salaatti-kurkku-yrtti)
n. 300g keitettyä täysjyväriisiä
Edellämainitut lisäravinteet

Näin meillä tänään, ruokintamalli muokkautuu jatkuvasti tarpeiden mukaan ja tietenkin eri lihoja jatkuvasti vaihdellen ruokavalion monipuolistamiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti